blog
ilkka
Tietystä syystä osa ajasta menee erilaisten verojen laskemiseen ja syynäilyyn sekä verolakien oikeaan tulkintaan. Veroista tykätään myös valittaa oikein ajan kanssa. Taloushallinnossa menee tätä nykyä paljon aikaa muotoseikkojen syynäämiseen. Tulee mieleen Alfred E. Neumanin lausahdus: ”Today, it takes more brains and effort to make out the income-tax form than it does to make the income” - ehkei se nyt ihan noinkaan ole, mutta on vaatinut paljon teknistä osaamista ja koodinpätkää, että Suomessa tiedot menevät verohallinnolle niinkin siististi kuin menevät. Kaiketi ROI tuosta kaikesta työstä on riittävä.

Konosuke Matsushita tokaisi taannoin jotain siihen suuntaan, että: ”yrityksen velvollisuus on olla kannattava ja tuottaa voittoa, jotta se voi maksaa yhteisölle veroja”. Ajatuksen pohjana oli myös se, että vaikka yritys olisi kuinka yksityinen, on se silti loppujen lopuksi julkinen laitos. Näin sanomalla saa tietty kommunistin leiman. Kuitenkin tuossa ajatuksessa on oiva vastuullisuuden tunne. Kun yhteisillä varoilla on kustannettu hyvä infrastruktuuri ja osaava, koulutettu työvoima niin on jokaisen yrityksen velvollisuus saada tuo yhteinen sijoitus poikimaan!

Aikanaan kun isännöimme Russell Bedford Internationalin kansainvälistä verokokousta, tokaisi hollantilainen kollegani minulle: ”You can see from everything that in Finland you have very high standard of living” – verojen ansiosta vai veroista huolimatta? Olemmeko onnistuneet yhteisessä sijoituksessamme?

Hiljattain muuten Warren Buffetkin totesi, että hänen pitäisi maksaa enemmän veroja – eli hän kokee panoksensa yhteiseen pottiin liian pieneksi. Huolissaan sijoituksistaan kun pörssikurssit ovat mitä ovat? Maksetaan siis jatkossakin tehokkaasti fiksu määrä veroja ja muistetaan kriittisesti arvioida verojen käyttöä. Suomessa on yksi maailman edistyksellisimmistä veronkeruujärjestelmistä. Sen lisäksi Suomessa käytössä olevat ERP ohjelmistot ovat huippuluokkaa. Teknisesti ilmoittaminen ja maksaminen ei siis ole suuri haaste.

Haaste on maksuhalukkuus ja siihen vaikuttaa se, koemmeko että sijoitus tuottaa.Ilkka Pesonen

WaBuCo Oy


FacebookTwitter