blog

Johdettaessa asiantuntijaorganisaatiota ollaan aina tekemisissä rajojen asettamisen kanssa.ilkka
Toisille rajoja pitää asettaa enemmän ja toisille vähemmän. Kuitenkin pitää olla tasapuolinen kaikkia kohtaan. Kun aletaan oikein mikromanageeraamaan niin voidaan tietty varmistaa ettei porukassa sooloilla eikä tule ikäviä yllätyksiä. Tällöin myös johtamiskohtaamiset rajoittuvat lähinnä kontrollointiin ja palautteen antamiseen siitä, että ”et sitten tehnyt kuten sovittiin”. Tämä tietenkin sopii paljon automaatiota sisältävissä toimissa, missä työntekijän oman lahjakkuuden ilmenemistä ei toivota.

Asiantuntijatyössä taas luovuus on oikeastaan organisaation, johtajan ja työntekijänkin voimavara. Työntekijä saattaa löytää aivan uuden tien maaliin, jota kautta johtaja voi tuntea ns. ylöspäin mentoroinnin hyvät puolet ja organisaatio vahvistuu oppimisen kautta. Tarkkana pitää toki olla, että nuo uudet löydökset dokumentoidaan ja jalkautetaan muidenkin käyttöön.

Hiljattain pelattiin jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut Slovakiassa. Siellä pieni ja piskuinen Suomi punnersi poikkeuksellisesti kärkipaikalle. Sen lisäksi kisoista jäi mieleen nuoren Granlundin ”ilmaveivi”. Tuossa kulminoituu se, että valmentaja on löytänyt oikeat kaverit tekemään yhdessä asioita yhteisen tavoitteen eteen. On annettu tarpeeksi vapauksia toteuttaa asia parhaaksi näkemällään tavalla. Näin toimimalla lahjakkuus uskaltaa käyttää potentiaaliaan. Tuskin Jalonen kuitenkaan kävi Granlundin kanssa seuraavaa dialogia vaihtopenkillä:

JJ: - Kun olet päädyssä niin peippaa laidan kautta pakki. Sitten kierrä maali ja kiertäessä nosta kiekko lavan päälle - kato näin! Ja sit vispaat sen kiekon lavan päällä etuyläkulmasta sisään!

MG: - mmm... eiks toi oo vähän hankalaa - noi ruskien pakit ei kuitenkaan oo mitään SM-liiga kuleja?? Ja Artjuhin niistää mut ku verotarkastaja pienyrittäjän jos aletaan kikkaileen...

JJ: - Mitä sä mussutat? Teet niinku käsken tai penkki kutsuu!

MG: - mmm... Ok, mä koitan.

JJ: - Et koita - TEET!

Vaihdon jälkeen

MG: - Eiks ollu jees - byyri tuli! Just niinku sanoit vaik aika hilkulle veti!

JJ: - Nojoo - mut sähläisit vähemmän niin ei tarttis dumareiden videoita veivaa!


 
Ilkka Pesonen

WaBuCo Oy
FacebookTwitter